Sencha z Japonii

Kombucha Brothers and Sisters to tradycyjnie sfermentowana herbata, która zawiera naturalne probiotyki, enzymy, antyoksydanty, witaminy i zdrowe kwasy organiczne. To orzeźwiający, lekko gazowany napój na bazie tylko 4 składników: wody, cukru, mikro-organizmów i najważniejsze – HERBATY SENCHA.

Sencha jest najbardziej rozpoznawaną japońską zieloną herbatą. Za najwyższej jakości senche uważa się tę, która pochodzi z tzw. pierwszego zbioru, czyli od kwietnia do maja. Jej smak określa się jako trawiasto-owocowy, z mocno zaznaczoną goryczką. Po zbiorach drobne listki podgrzewane są parą wodną, w celu zachowania świeżego smaku z przeważającymi nutami morskimi, owocowymi i umami. Następnie liście są suszone na specjalnie podgrzewanych stołach i formowany w ostateczny kształt – igiełek.

Szacuje się, że sencha stanowi aż 80% wszystkich herbat produkowanych w Japonii. Oprócz wspaniałego smaku, zawiera mnóstwo wartości odżywczych wpływających pozytywnie na organizm. Wśród najważniejszych właściwości senchy można wyróżnić: wspomaganie procesu trawienia i metabolizmu, działanie przeciwutleniające i pobudzające.

Właściwości japońskiej herbaty

Sencha jest uznawana ze jedną z najzdrowszych herbat na świecie. Szczególnie korzystnie wpływa na trawienie – zwiększa produkcje soków trawiennych i żółci, dlatego zaleca się aby pić ją po posiłku. Wysoka zawartość polifenoli przyczynia się do przyspieszenia metabolizmu, dlatego jest szczególnie polecana osobom na diecie redukcyjnej. Zawarte w niej goryczki zapobiegają wzrostowi poziomu cukru we krwi dlatego diabetycy powinni włączyć ją do codziennego jadłospisu.

Japońska herbata cechuje się właściwościami antyoksydacyjnymi – neutralizuje szkodliwe dla organizmu wolne rodniki, które przyczyniają się do procesów starzenia organizmu. Sencha zawiera dużo witamin, takich jak A, E, K, B1 i B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a także witaminę C, która wspomaga naturalną odporność organizmu. Sencha jest również bogata w składniki mineralne, m.in. cynk, fluor, potas, sód, wapń czy żelazo.

Do właściwości zdrowotnych wynikających z picia senchy jest jej działanie detoksykacyjne. Działa moczopędnie, oczyszcza organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Charakteryzuje się wysoką zawartością kofeiny, dzięki temu możemy traktować ją jako naturalny „energetyk”. Dodatkowo świetnie gasi pragnienie i jest niezwykle orzeźwiająca. Wzmacnia również naczynia krwionośne, przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi, działa antydepresyjnie i wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Picie senchy po posiłku pomaga zniwelować nieświeży oddech, a dodatkowo zapobiegać rozwojowi próchnicy, poprzez działanie antybakteryjne.

Jak powstaje kombucha Brothers & Sisters?

W naszej firmie skupiamy się przede wszystkim na jakości, dlatego zaparzamy wysokiej jakości organiczną zieloną herbatę Sencha Grade 1 i dodajemy do niej ekologiczny cukier trzcinowy, kultury drożdży i zdrowych bakterii w postaci SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast).

Podczas kilku tygodniowego procesu fermentacji prawie cały cukier i związki zawarte w herbacie zostają strawione przez bakterie i drożdże, a następnie przemienione w korzystne dla naszych organizmów substancje chemiczne, kwasy organiczne, antyoksydanty, witaminy i enzymy.

Na koniec procesu nasza kombucha ma bardzo mało cukru i kalorii oraz niskie pH, co jest charakterystyczne dla produktów fermentowanych. Jest żywa i pełna elementów odżywczych!