Charakterystyka fermentowanego napoju herbacianego

Kombucza jest lekko kwaśnym napojem, otrzymywanym w wyniku fermentacji słodkiej herbaty przez specjalnie przygotowaną kulturę drożdży oraz bakterii kwasu octowego. Pochodzi z Chin, w których była ceniona za właściwości oczyszczające organizm, a także energetyzujące. Właściwości lecznicze tego fermentowanego napoju medycyna naturalna wykorzystuje już od ponad dwóch tysięcy lat.

Właściwości prozdrowotne

Kwas glukonowy, kwas octowy i inne składniki bioaktywne są wytwarzane w największej ilości podczas fermentacji napoju – to właśnie te związki wpływają pozytywnie na organizm człowieka. Kombucha zawiera również cały wachlarz witamin i składników mineralnych m.in.: witaminy z grupy B, witaminę C, cynk, magnez, miedź, żelazo i wapń. Napój ma właściwości detoksykacyjne, przeciwutleniające, antymikrobiologiczne, chemoprewencjne i przeciwgrzybicze.

Właściwości detoksykacyjne

Główną zaletą kombuczy jest obecność kwasy glukuronowego, który bierze udział w detoksykacji organizmu. Kwas glukuronowy łączy się w wątrobie z ksenobiotykami i innymi metabolitami tworząc glukuronidy, które wydalane są z moczem. Bardzo ważne jest, aby przy spożywaniu kombuczy pić rownocześnie duże ilości wody – ma to znaczenie podczas usuwania z organizmu toksyn. Kombucza cechuje się również zawartością kwasu L-mlekowego, który przyczynia się do przywracania równowagi kwasowo – zasadowej organizmu, zapobiega także zaparciom, poprzez swoje łagodne działanie przeczyszczające.

Właściwości chemoprewencyjne

Chemoprewencję, kombucza zawdzięcza obecności związków polifenolowych, które wskazują na możliwy mechanizm spowalniający zmiany nowotworowe. Hamuje również zdolność do namnażania się komórek rakowych oraz przerzutów. Jej chemoprewencyjne działanie w bardzo dużym stopniu zależy jednak od technologii produkcji napoju oraz rodzaju wykorzystanego surowca – te czynniki decydują o ilości składników bioaktywnych wykazujących prozdrowotne działanie.

Właściwości przeciwutleniające

Wysoka zawartość związków polifenolowych, witaminy C oraz kwasu glukuronowego sprawia, że kombucza cechuje się silnymi właściwościami przeciwutleniajcymi, takimi jak: wzmocnienie odporności organizmu, łagodzenie stanów zapalnych oraz hamowanie wzrostu komórek nowotworowych.

Aktywność mikrobiologiczna

Napój kombucza wykazuje działanie przeciwgrzybicze (do Microsporum canis) oraz przeciwbakteryjne (większość bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych). Ilość kwasu octowego oraz związków polifenolowych zależy od składu napoju poddawanego fermentacji.