Naszą kombuchę cechuje nie tylko najlepsza jakość oraz smak, który powstaje wyłącznie w wyniku fermentacji zielonej herbaty Sencha, a także niezwykłe właściwości odżywcze tego napoju. Kombucha zawiera naturalne probiotyki, antyoksydanty, witaminy, enzymy i kwasy organiczne.
Za wartości odżywcze kombuchy odpowiadają głównie:
- Kwas mlekowy – zawarte w nim bakterie wykazują korzystny wpływ na organizm. Chronią ściany jelit poprzez przyleganie do ich nabłonka, wytwarzają również substancje powodujące ograniczenie wzrostu patogenów.
- Kwas jabłkowy – usuwa toksyny z organizmu, działa oczyszczająco.
- Witamina B1 – wpływa na właściwy wzrost kości i prawidłowy rozwój układu kostnego oraz sercowo-naczyniowego.
- Witamina B6 – jest niezbędna do produkcji hemoglobiny, ma dobry wpływ na obniżanie ciśnienia krwi i skurcze mięśni. Dodatkowo podnosi odporność organizmu.
- Witamina B12 – trzeba ją suplementować podczas diety wegańskiej. Witamina B12 zapobiega anemii i poprawia apetyt. Uczestniczy w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów.
- Witamina B7 – jej główną funkcją jest synteza kwasów tłuszczowych oraz prawidłowy wzrost organizmu. Działa również kojąco na skórę.
- Witamina B3 – obniża poziom cholesterolu we krwi oraz poprawia trawienie. Dodatkowo wspomaga pracę układu nerwowego, a także bierze udział w syntezie różnych hormonów. Jest niezbędna w okresie jesienno – zimowym, ponieważ podnosi odporność organizmu.
- Witamina B2 – jej główna funkcja to wspieranie układu odpornościowego człowieka. Wzmacnia wzrok oraz poprawia wygląd skóry, paznokci i włosów.
- Żelazo – jest składnikiem hemoglobiny, bierze udział w produkcji erytrocytów, a także w syntezie DNA. Kobiety mają większe zapotrzebowanie na ten pierwiastek.
- Cynk – jest odpowiedzialny za prawidłowy metabolizm makroskładników i alkoholu. Dodatkowo chroni organizm przed wolnymi rodnikami, dzięki czemu opóźnia procesy starzenia- odpowiada za stan włosów, paznokci i skóry.
- Sód – odpowiada przede wszystkim za gospodarkę wodno – elektrolitową, niezbędny w diecie sportowców.
- Miedź – jej zadanie to produkcja kolagenu, odpowiada więc za wzrost kości, a także produkcję erytrocytów i metabolizm kwasów tłuszczowych.
- Potas – kontroluje pracę mięśni (również serca), pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową, obniża ciśnienie krwi.
- Wapń – zwiększa wchłanialność witaminy B12, stanowi podstawę tkanki łącznej, kości i zębów. Przewodzi również impulsy nerwowe.
- Witamina C – ma właściwości przeciwutleniające – zwalcza wolne rodniki.
Dodatkowo kombucha jest naturalnym napojem energetyzującym, po jej wypiciu bardzo szybko można poczuć przypływ sił, witalności oraz poprawę ogólnego samopoczucia. Efekty jej stosowania można zauważyć już po kilku dawkach.
Kombucha wpływa dobroczynnie na wszystkie układy w naszym organizmie, przede wszystkim oczyszczając, przyspieszając przemianę materii i regulując układ pokarmowy.
Warto pamiętać, że napój jest w 100% naturalny na bazie tylko 4 składników:wody, herbaty, cukru i mikroorganizmów.
Smacznego!
pijemy, polecamy! pijemy kombuczę całą rodziną – ja z żoną oraz córki. oczywiście dziecko nie może wypić od razu całej butelki ale raz w tygodniu dla dziecka jest idealne – działa super na jelita i zaparcia – bardzo polecam
Pyszna i zdrowa – polecam